logo
CC actors

”Anpassad jul” på Youtube

Kommentering avstängd

Skinka o sås 0538 lowKortfilmen (4 min 20 sek) ”Anpassad jul” ligger nu ute på Youtube (länk). Elin Kortesalmi gestaltar den ambitiösa kvinnan som helt anpassar julmat och firande efter gästernas preferenser så att ingen ska känna sig särbehandlad.Janssons 0528 low

Det är ursprungligen ett nummer från en av julkabaréerna Elin Kortesalmi, Beatrice Järås, Johan Ohlsson och Henrik Valentin gjorde på Helsingborgs stadsteater.Kabaret Hbg stadsteater

 

Löpsedel skärm

Omvända trakasserier i skruvad fars

Kommentering avstängd

Logo cellskapI tider av ”Metoo”:

Polischefen sextrakasserar kommissarien i arresten å det grövsta. Skillnaden mot de vanliga könsrollerna är att chefen här är en kvinna och den underlydande en man. De gängse mönstren blir på det sättet ännu tydligare. När en kvinna beter sig som en man på grovt sätt avslöjas beteendet. Så är det i ”I gott cellskap”.

Inom alla branscher förekommer detta.

Pjäsen studsar mot alla möjliga ämnen som förtjänar och skärskådas och skrattas åt: Överdriven tro på plastikkirurgins välsignelse, religiös fanatism, maktkamp. Farsen är en helaftonspjäs med sex roller och en scenografi där fyra dörrar lever sitt eget liv.

Pressklipp001

Dramatiskt berättande om livsöden

Kommentering avstängd

Affisch VästeråsHenrik Valentin turnerar nu med det gestaltande bildföredraget och framträdandet ”Ohälsan tiger still”. Närmast hos Medicinhistoriska sällskapet Westmannia i Västerås. Då kommer det tidigare sanatoriet Skogsfjället lite extra i fokus.

De livsöden som döljer sig bakom statistik och andra siffror är värda att lyfta fram.

Hur kunde det vara att skrivas in som 12-åring på ett sanatorium och sedan tvingas komma tillbaka två år senare. Och  åter bli utskriven med en säkerligen osäker framtid. När självläkning var enda botemedlet var tillfrisknandet höljt i dunkel.

Underlag för någon form av pjäs, kanske musikalisk berättarteater.

 

IMG_0703

 

 

Kabaréminnen och film

Kommentering avstängd

Kabaret Hbg stadsteaterDe två årens kabaréer på Helsingborgs stadsteater som Elin Kortesalmi, Beatrice Järås, musikern Johan Ohlsson och Henrik Valentin gjorde skapade skapade bra tryck i biljettkassan.

Manar till uppföljare. Texterna finns även för andra producenter att använda.

Nu pågår redigeringen av filmen ”Perfekt jul” med Elin Kortesalmi framför kameran med Henrik Valentin och Kalle Blomberg bakom den.

Här förbereder Kalle köket i det lånade huset i Höllviken inför en scen.

img_5329

Dags planera julkabaréer

Kommentering avstängd

Kabaret Hbg stadsteaterManus finns till de två mycket välbesökta julkabaréerna på Helsingborgs stadsteater med Elin J Kortesalmi, Beatrice Järås, Henrik Valentin och Johan Ohlsson.

Antalet medverkande och konstellation kan varieras genom att det rör sig om nummer för hela ensemblen lika väl som dialoger och monologer samt sånger för en och flera.

En del texter är omarbetningar av Henrik Valentins bok ”Kvalstret i granen och andra julberättelser”, andra är helt nyskrivna liksom sånger komponerade av Johan Ohlsson. Vissa sånger baserar sig på fri melodier som folkvisor.

Kabaret Hbg stadsteaterTexterna lyfter fram julfirandes överdrifter och krav som ofta leder till besvikelser och onödiga depressioner. Kabaréformen är tacksam genom att på ett humoristiskt sätt fokusera på komiska företeelser vilket samtidigt leder till eftertanke.

Manus efter förfrågan: info@comediecompagniet.se

Henrik Valentin är medlem i Sveriges Dramatikerförbund

Jultexter

Föredrag som framträdande

Kommentering avstängd

Det gestaltande bildföredraget ”Ohälsan tiger still” är mer än ett s k vanligt föredrag genom att vittnesmål och berättelser från patienter levandegörs av Henrik Valentin. Dessa ofta gripande historier kommer från såväl kända som okända personer. Vad egentligen tuberkulos var – och är – för sjukdom presenteras också liksom hela uppbyggnaden av vård vid sanatorier landet runt.

Affisch Kristianstad

Tacksamt ämne för en julkabaré

Kommentering avstängd

Kabaret Hbg stadsteaterÅr 2011 och 2012 gjorde Beatrice Järås, Elin J Kortesalmi, Henrik Valentin och Johan Ohlsson bejublade julkabaréer på Helsingborgs stadsteaters foajéscen. Först kom ”Ingen tid för julefrid” och året efter ”Jul igen. Och igen!

En del av texterna var hämtade ur Henrik Valentins bok ”Kvalstret i granen och andra julberättelser” som lämpar sig utmärkt för högläsning vid luciafester och julmiddagar. Boken finns till verkligt julpris hos Adlibris och andra nätbokhandlare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

G&F på Göteborgs stadsteater

Kommentering avstängd

Ginger o Fred - Elin o Victor i gala lowIdag fredagen den 27 november var det sista föreställningen för ”Ginger och Freds påtvingade möte”. Hela veckan har Elin Kortesalmi och Victor Molino Sanchez dansat, sjungit och grälat i Henrik Valentins tillspetsade dialog vid lunchteatern.

Föreställningen kommer sedan tillbaka på Klara Soppteater vid Stockholms stadsteater i februari.

Ginger o Fred dansar o grälar

Kommentering avstängd

Ginger o Fred - Elin o Victor i gala lowÅter har de tagit scenen på Västmanlands länsteater i besittning, det dansande, sjungande och grälande paret Josefin och Niklas. De hade en gång strålande internationell framgång som gestaltare av Ginger Rogers och Fred Astaire på kryssningsfartyg och semesteranläggningar. Sen bröt de både samarbetet och relationen. Nu hägrar ett lysande jobb och frågan är om de åter kan samarbeta.

Elin Kortesalmi och Victor Molino Sanchez återvänder ännu en gång med ”Ginger och Freds påtvingade möte” till Västerås lunchteater. I veckorna har de annars roller i musikalerna Cabaret (Elin) och West Side Story (Victor). Snart gör de även ett gästspel på lunchteatern vid Göteborgs stadsteater.

Manus är skrivet av Henrik Valentin.