logo
CC actors

Krig – flykt – befrielse

Planerna på att göra ett minnesprogram den 5 maj verkar inte helt lätta att förverkliga. För 70 år sedan – 5 maj 1945 – firades befrielsen av Danmark intensivt även i Sverige. Den Danska brigaden, en militär enhet på uppemot 4 500 man (även kvinnor ingick) som var utbildad och utrustad på svensk mark, den skeppades över på morgonen från Helsingborg till Helsingör under eskort av svenska marinfartyg. Bland de danska flyktingarna steg glädjen över att kunna återvända och den rödvita flaggan hissades överallt.

På kvällen denna efterlängtade dag gick ett fackeltåg genom staden ut till Viadukten där ett stort bål tändes. Kommunfullmäktiges  ordförande Karl Samuelsson höll entusiastiskt ett tal. Och på den danska sidan strålade åter ljus ut från fönster efter fem års mörkläggning.

Planerna är att utifrån föreställningen ”Ljus i oktobermörker” och det gestaltande föredrag Henrik Valentin hållit, göra ett minnesprogram på någon scen i Helsingborg, just denna dag. Arbetsnamn: ”När ljusen tändes igen på andra sidan sundet”. Problemet är att hitta en scen och en samarbetspartner som är villig att uppmärksamma denna väldigt minnesvärda dag i Helsingborgs historia. Det finns 2015 många anledningar att fira befrielsedagen även i Sverige. Den dagen och Danmarks befrielse berörde oss i högsta grad inte minst genom att vi tagit emot och välkomnat de judiska flyktingarna från grannlandet.

Henrik Valentin, Johan Ohlsson och Elin Kortesalmi vill uppmärksamma 70-årsdagen av den 5 maj med en minnesföreställning. Avsikten är att några gäster även ska delta.

Foto: Görgen Persson.

söndag / 150201

Stängd för kommentarer.