logo
CC actors

Dramatiskt och komiskt

Debuten för Henrik Valentin ägde rum 1993 med ”Det ljuva lidandet” som Teater Glädjehuset i Malmö satte upp. Premiären, dvs urpremiären, förlades till Simrishamn. Den har följts av en rad av uppsatta respektive väntande pjäser och kabaréer. De är korta eller långa, någon är en monolog, en annan har så många som elva roller. Generellt gäller för Henrik Valentin som dramatiker att handlingen ofta har rummets enhet, dvs det är inte många scenbyten som behövs. Däremot kan tiden löpa vilket ger utrymme för regissör, scenograf och ljussättare att beskriva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ragna Herbert och Claes Krogsgaard-Ericsson i föreställningen ”Det ljuva lidandet”.

Flera pjäser har diskuterats på olika teatrar men sen fallit av olika skäl; ekonomiska, inte rätt ensemble, personlig smak, tyckande i största allmänhet, personkemi, fel genre för tillfället… Annat stämmer och fungerar klockrent.

Plåster på teatern beskur low

”Det är en magisk upplevelse att se sin skrivbordsskapelse få kropp, ljud och gestalt på en scen. När det blir bra.”/Henrik

Gemensamt för alla pjäser som Henrik Valentin skrivit är de tydliga inslagen av humor. Manus befinner sig på en glidande skala från sit com-drastiska repliker som i Blombergs franska försök” till mer allvarsfyllda men samtidigt komiska som i ”Hem, satans hem”.

Samtliga pjäser är byggda kring situationer och roller för regissörer och skådespelare som vet vad det innebär att leverera repliker som lockar till skratt. Eller där det sker ett snabbt språng mellan skrattet och det halsbrytande allvaret.

I väntan på en komplett lista och presentationer, se länken till Henrik Valentins egen hemsida.