logo
CC actors

 

Rolig och spännande barnpjäs

flidder-fladder-cd-framsida001

Barn-, skol- och familjepjäs med inriktning på barn i åldrarna ca 6-8  samt familj av Henrik Valentin med musik av Johan Ohlsson. Musikdramatik med mycket komiska och fysiska inslag. Tre utvecklingsbara roller för en manlig och två kvinnliga musikalartister eller skådespelare med sångröster. Spellängden bör hamna kring ca 55 min.

Titelrollen Flidder Fladder är en fladdermus. Han upplever sig fruktad, avskydd, skrämmande och allmänt obehaglig. Han har ett i sitt tycke ett mysigt krypin uppe på en kyrkvind, dit han tar med sig diverse mer eller mindre makabra fynd. Flidder Fladders stora olycka vid sidan av att vara ansedd som en misshaglig varelse, är att han är djupt förälskad i:

Lindalej. Hon är en Barbievacker varelse. Hon trippar på sina höga klackar iförd den ena kreationen vackrare än den andra. Eller så åker hon i sin läckert rosa och öppna bil. Men inom henne ruvar en annan personlighet som inte vill vara en vacker yta.  Protestlustan växer inom henne. Flickan som är hennes lekmamma och ”ägare” är

Hedvig, eller Hedda. Hon är på ytan snäll och rar liten flicka. Hennes mamma vet vad som är bäst för sin dotter. Mamman (röst) styr och ställer, kommenderar städning av rummet, damning och bäddning. Gör Hedda inte som mamma vill, blir straffet att mamma drabbas av migrän. Även hos Hedda växer en protestlusta.

I ett obevakat ögonblick sitter Lindalej ensam i en vilstol på gräsmattan, trots att det blivit mörkt för Hedda var tvungen att skynda in för att äta. Då är Flidder Fladder ute på en flygtur. Han får syn på sin älskade Lindalej och i ett huj bjuds hon på hisnande resa över takåsarna upp till hans krypin på kyrkvinden. Men Lindalej är inte den som Flidder Fladder tror. Och därmed är cirkusen är igång.

Pjäsen innehåller flera olika sånger. Musiken är skriven av Johan Ohlsson, musiker och kompositör i Malmö. Johan medverkar i flera olika orkestrar, bl a Östblocket. Musiken i Flidder Fladder pendlar mellan medryckande och glammig till vemodig ballad. Vid en uppsättning i litet format räcker det med en synt. Ett steg upp blir det om man lägger till fiol. Partituret är skrivet för den konstellationen. Vid sidan av sångerna kan olika musikaliska ljud förtäta stämningen och öka spänningen i dramatiska partier.

Loftet low  961Spännande, rolig. Handlingen utspelar sig på tre platser: En uteplats/gräsmatta, kyrkvinden och Heddas rum. Växlingar kan göras med ljusmoment. Ljuset är viktigt genom att fladdermöss är nattaktiva och en scen i dunkel höjer dramatiken till en nivå som passar barn i åldrarna 6 – 8 år. Det finns stora möjligheter vid en uppsättning att plocka fram det lite kusliga och spännande.

För skolor. Flidder Fladder är skriven såväl som barn-, skol- och familjeföreställning. Skolorna kan t ex ta upp fladdermöss som ytterst fascinerande biologiska varelser, men också om att vara avvikande och fruktad. Ett annat tema kan vara könsroller och viljan att bryta mot dem, vilket t ex Lindalej vill.

Kontakt:  info@comediecompagniet.se
Tel: 0705-780 790
Flidder Fladder finns i pjäsbanken DramaDirekt (länk). Där kan texten/manus även beställas i bokform.