logo
CC actors

Pärlplattan

En skruvad komedi i en akt

Pjäsen, en rapp och drastisk komedi med svart underton gavs i Helsingborg på Dunkers Kulturhus.

För regin svarade Birgit Carlstén. Det begränsade antalet föreställning ledde till att det blev rusning och nästan utsålt till alla trots begränsad marknadsföring.

Jag skrev pjäsen så den kunde spelas som enaktare med biolängd, dvs ca 90 minuter.

Handling: På dagiset Pärlplattan regerar den ambitiösa förskolepedagogen Birgitta Ruschig som gärna vill att kvällens föräldramöte ska bli en succé. Förskolan drivs ju trots allt som ett föräldrakooperativ. Till sin hjälp har hon dock bara den punkiga praktikanten Tanja Ek. Med det gör mindre för de enda föräldrarna som dyker upp är Peter Skiljonius, Johan och Christina Blyander, Siv Andersson och Wanja Pinowskoja. Med andra ord utvecklingsbara roller för fem kvinnliga komiker och två män.

Kvällens högt ställda pedagogiska och sociala mål kommer icke oväntat helt på skam och allt blir en veritabel katastrof.

Pjäsen är en skruvad komedi med allvarsbotten och svarta kanter där den unga Tanja är den enda riktigt klarsynta -lite av Roger Vitracs ”Victor eller när barnen tar makten”. Hon fungerar som en sorts observatör och är på sitt sätt huvudperson även om Birgitta är det kaotiska nav som allt snurrar kring. Därmed kan en uppsättning vända sig såväl till en publik i övre tonåren som till en vuxenpublik. Det finns flera både stora och små frågeställningar i pjäsen  kan formuleras som:
– Vad är normalt beteende?
– Vem är vuxen och vem är barnslig?
– Vad ska vi viga våra liv åt?
– Är det farligt att misslyckas?
– Vem har rätt att avgöra vad som är korrekt beteende?

Nedan bild på den engelska ”dagisfröknen” Jenny.