logo
CC actors

Sundsutsikt sökes

sundsutsikt-alla-002

Bostadskabaré med humoristisk utsikt

En Helsingborgsanknuten kabaré med undertiteln: En havsnära kabaré om att ha sitt på det torra. Föreställningen gavs i trettio utsålda föreställningar på Helsingborgs stadsteater genom ett samarbete mellan Comedie Compagniet och teatern. Spelperioden förlängdes och förlängdes. Totalt gavs ca 30 föreställningar.

MANUS: Henrik Valentin
REGI: Birgit Carlstén
MEDVERKANDE: Birgit Carlstén, Henrik Valentin, Elin J Kortesalmi, BoBo Eriksson
KOMPOSITÖR, MUSIKER: Johan Olsson
SCENOGRAFI: Håkan Nylén/Birgit Carlstén

 

Havsutsikt uttrycks i kronor
Mäklarna kan räkna ut hur mycket utsikten är värd. Den har sitt pris. En bit glittrande hav och vips stiger prislappen. Men den innebär också status. Att säga att man köpt en tubkikare är liktydigt med att berätta något annat. I Helsingborg finns ett tusental bostäder med någon form av utsikt över havet, där kallad sundsutsikt. Andra städer och orter har också denna viktiga vy men då rör det som om havs- eller sjöutsikt. ”Vue mer” som fransmännen säger.

Eftersom havs-, sjö- och sundsutsikt höjer bostadspriset betyder det också att de boendes ekonomi får betydelse. Och det tog föreställningen fasta på genom nummer som ”Ett nätt litet habegär”, ”Pengapotpurri”, ”Jag är så glad i fonder”, ”Pengasprätt”.

Nyskriven musik av Johan Ohlsson ingick men också återanvända, kända melodier med nya texter hade stor betydelse, precis som det ska vara i en kabaré. Och en trallvänlig slutsång som publiken kunde nynna på när de gick till garderoben.

En del av ett sångexempel (Elin sjöng):

Behagfullt växande (Melodi: I min blommiga blå krinolin)
I en ombonad penningfåtölj
sitter jag med min aktieportfölj
Jag har gruvor och hus
jag hör skogarnas sus
nya tekniska under gör framtiden ljus.

Med placering i rätt börsbolag
blir jag rikare för varje dag.
Och när uppåt det stiger
jag bockar och niger
ett växande fullt av behag.

Text: Henrik Valentin

Planer fanns på dels en uppföljningskabaret och dels en motsvarande version på annan ort och med anpassning till lokala förhållanden. En soppversion såg dagens ljus 2013 med Elin Kortesalmi, Henrik Valentin och Johan Ohlsson. Den gavs bl a på Helsingborgs stadsteater.

Sopp sundsutsikt

Långtgående planering är också gjord för en stockholmsversion i form av ”Kabaré bostad.kom.nu!”. Även där står privatiseringar, bostadsrättsombildningar och annat i fokus. Många av texterna ligger klara och väntar på rätt scen, ensemble och pengar.

För orter som Malmö kändes en sådan kabaré given vilket besannades hösten 2014 genom ” Kabaré havsutsikt sökes” med Johan Ohlsson,Birgit Carlstén och Henrik Valentin.Alla sjunger beskuren 62881

Foto: Björn Hansson

Men även orter som Göteborg, Västerås, Kalmar… förtjänar en ut- och insiktsfull kabaré. För överallt byggs det närmare och närmare vatten – trots höjda havsnivåer och risken för översvämning. Även i Gävle finns det numera exklusivt boende med vattenkontakt, liksom i Karlstad vid Klarälvens strand.